5 дръвчета, които да отглеждаш вкъщи - Артисанс България [Блог]
август 26, 2019

5 дръвчета, които да отглеждаш вкъщи

by Косьо Н. in Интересно

През 2019 станахме свидетели на едни от най-големите горски пожари в историята. От началото на годината до момента в Бразилия са регистрирани над 75000 горски пожара, над половината от които в Амазония. Още по-лошите новини са, че тези „бели дробове на планетата“, които произвеждат около една пета от кислорода, които дишаме, са на път да изчезнат безвъзвратно. Това би било катастрофално в битката ни с глобалното затопляне. През изминалата седмица дори излязоха потресаващи снимки на град Сао Пауло, намиращ се на хиляди километри от пожарите, обвит в непрогледен дим, идващ от тях.

Ако искаш светът да се промени – самият ти стани промяната.

Темата за горските пожари, които продължават да опустошават Бразилия, е основна в дневния ред на срещата на G7 във Франция. Да оставим обаче политиката настрана.

Според учените, най-добрият вариант за ограничаване ефекта на глобалното затопляне е засаждането на дървета. Необходими са обаче около един трилион дървета. Все отнякъде трябва да се започне … А защо не от нашите домове?

Иглолистна гора, снимата отвисоко

Освен че изглеждат супер и създават една по-приятна атмосфера, дръвчетата, които можеш да отглеждаш вкъщи, намаляват психологическия и физиологическия стрес и пречистват въздуха. Страхотна комбинация.

Ето кои са и най-подходящите дръвчета, които може да си засадиш вкъщи.

1. Лировиден фикус (Ficus lyrata)

Това супер вървежно дръвче все повече и повече се появява по списанията за интериорен дизайн и в Instagram.

Младите растения са с много характерна за тях гъста листна маса, която оредява с напредването на възрастта на дръвчето. С други думи, този вид фикус започва да прилича повече на дърво с напредването на възрастта. Има нужда от по-ярка, индиректна слънчева светлина – един прозорец с източно изложение би бил чудесен избор за поставяне на дръвчето. Дръвчето се полива когато горните 2-3 сантиметра пръст изсъхнат.

2. Фикус еластика (Rubber fig)

Това високо и издръжливо растение има много разновидности – от трицветни, през пъстри, та чак до почти черни листа. Няма как да не го познаваш добре, все пак се среща почти във всяка една държавна институция, пък и почти сигурно баба ти си е гледала поне едно такова вкъщи.

Но с добри грижи и в подходяща саксия растението може да изглежда наистина страхотно в дома ти. Добрата новина е, че този фикус никак не е капризен (може би и това е причината за популярността му в държавните институции…).  Добре е да е близо да прозорец като получава достатъчно слънчева светлина през половината ден. Полива се умерено, но редовно, като подобно на предходния сорт е добре да се изчака горният слой на пръстта в саксията да изсъхне.

3. Каламодиново портокалово дръвче (Citrus mitis)

Много плодородни дъръвчета „джудже“ виреят добре в саксии навън. Това дръвче обаче си е перфектно за целогодишно отглеждане в апартамент. Каламодинът дава много мънички и кисели плодове, а цветът му е невероятно красив.

Много хора са скептични към отглеждането на цитрусови растения вътре, понеже изискват по-различни грижи. Каламодинът е перфектен за начинаещите. Поставя се на източен или западен прозорец през лятото и северен през зината. Пряката слънчева светлина не е подходяща, тъй като лкистата окапват и дръвчето не носи плод. Трябва ви просторна стая с разсеяна слънчева светлина. Растението иска и добро поливане и пръскане, така че не ги забравяй!

4. Фикус бенджамин (Ficus benjamina)

Друго дръвче, което е доста разпространено из българския дом е бенджамина. При благоприятни условия то може да порастне голямо, а листата му са много красиви, с различни краски. Подобно на останлите растения в списъка ни, бенджаминът също не е кой знае колко претенциозен. Полива се само когато пръста в саксията е суха на пипане. През зимата е добре да се гледа в стая с по-висока влажност или да пръскате листенцата му с хладка вода.

Бенджнаминът е едно от дръвчетата, които са подходящи за бонсай в домашни условия. Повечето дървесни видове трябва да се гледат навън, докато бенджаминът бонсай вирее добре и на закрито.

5. Юка

Със своите заострени и щръкнали листа, Юката – типично пустинно растение, вирее страхотно на колкото се може повече слънчева светлина. Тя е идеален избор ако тепърва започваш да гледаш растения. В този ред на мисли, ако забравяш да поливаш растенията вкъщи, не се притеснявай. Юката толерира дългите периоди без вода много добре. Дори да я поливаш рядко, растението ще се развива безпроблемно.

За да стане твоят кът с растения приятен и в синхрон с интериора на помещението, довери се на Артисанс България. Ние ще направим дизайна и ще изработим цветарник по вкуса ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.