Дизайн на луксозни кухни - Артисанс България [Блог]
януари 4, 2020

Дизайн на луксозни кухни

by Косьо Н. in Дизайн

Дизайнът на луксозна кухня, която няма да излезе от мода, изисква съчетаването на различни елементи от различни доставчици в едно съгласувано цяло, което комбинира в себе си функционалност, ефективност и стил.

А защо кухнята е от такова значение и защо да се фокусираме върху изработката на луксозна кухня? Преди всичко, това е може би най-важното помещение във всеки дом. Особено в днешните жилища с отворен план, които започват да преобладават в модерния интериорен дизайн. Луксозната кухня е и една от основните причини, поради които купувачите избират дадено жилище. В допълнение, имотите, с по-луксозни кухни, се продават по-бързо и по-скъпо.

Затова в тази статия ще обърнем внимание на луксозните кухни. Целта ни е да дадем няколко полезни съвета, които да ви помогнат при дизайна и реновацията на кухненското помещение в дома ви.

Дизайн на луксозна кухня

Започваме от самото начало – идеята и дизайна на луксозната кухня. Дори и да ползвате услугите на интериорен дизайнер, първото нещо, което да направите, е да придобиете сами за себе си по-ясна идея какво трябва да представлява кухнята. Все пак, дизайнерът ви трябва да знае в каква посока да работи. Когато черпите вдъхновение, обмислете добре цветовете и материалите, от които ще бъде изработена кухнята ви; помислете за разположението и електроуредите, които ще искате да бъдат вградени; обърнете внимание на осветлението и умивалника и смесителя за кухненската мивка.

Много полезен в случая е Pinterest. В тази мрежа ще намерите куп идеи не само за луксозни кухни, но за цялостното обзавеждане, пък и за по-специфичните елементи от интериора, като осветлението.

Шкафове и чекмеджета

Шкафовете са най-важният елемент в една кухня. Те са основата, върху която се гради всичко останало. Луксозната кухня обаче трябва да изглежда добре не само отвън, но и отвътре. Затова луксозните кухни наблягат на функционалността на шкафовете и чекмеджетата, както и на качествения обков и механизми! 

Отличителна черта на луксозните кухни е издръжливостта. Недопустимо е кухнята да има пропаднали вратички на шкафовете, провиснали чекмеджета, разлепени кантове (при ПДЧ плоскостите) и каквито и да било дефекти. Да, цената на качествените механизми е по-висока, но външният вид не е всичко, така че не се подвеждайте и заложете на висок клас механизми и обков.

Кухненски плот и гръб

Кухненският гръб служи не само да предпазва от пръски по време на готвене. Гърбът придава и завършен вид на цялата кухня. Изборът измежду различните варианти е голям, но ако мислите единствено за качеството в новата луксозна кухня, то най-добрият вариант е техническият камък.

Какво представлява техническият камък?

Това е композитен продукт, който се изработва от естествени материали, като мрамор и гранит, и смола. Използваните за направата материали както и процесът по изработката му обуславят по-добрите му технически характеристики спрямо естествения камък. Техническият камък е по-здрав, устойчив на топлина и киселинност, има по-дълъг живот, устойчив е на надрасквания и притежава антибактериални свойства.

Естествено, техническият камък се ползва и за плота на кухнята. При всички положения, това е най-добрата опция за плот.

Друг много предпочитан вариант за кухненски гръб са плочките. И като казваме “плочки”, не си представяйте белите малки квадратни плочки от едновремешните кухненски мивки.

Електроуреди

Често единствено външният вид е от значение за клиента, но за да бъде една кухня наистина луксозна, то тя трябва да бъде функционална. Основен компонент в случая са електроуредите. На пазара има фурни, миялни машини и други електроуреди за вграждане, които изглеждат добре и са евтини. В повечето случаи обаче, те не предоставят необходимото качество. Когато избирате електроуреди за вашата луксозна кухня се доверете на доказани и качествени марки, които ще работят безотказно в продължение на години.

И накрая …

В заключение трябва да кажем, че не визията прави една кухня луксозна. Да, тя е от изключителна важност, но както казват хората, дяволът е в детайлите. Затова в процеса по изработката на кухнята отделете внимание и на нещата, които остават скрити – като механизмите за шкафовете и чекмеджетата. Важно също така е и да изберете внимателно обкова, електроуредите, мивката и смесителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.