9 Идеи за обзавеждане на малка кухня - Артисанс България [Блог]
април 16, 2020

9 Идеи за обзавеждане на малка кухня

by Косьо Н. in Дизайн

Много нови жилища разполагат с ограничено място, което предполага дизайн и конструкция на по-малки и функционални кухни. Не се отчайвайте обаче. За да направите малката си кухня едновременно практична и стилна имате нужда само от въображение. А в следващите редове ще ви дадем някои идеи за обзавеждане на малка кухня, които да ви вдъхновят и водят в начинанието.

#1 Изберете неутрална цветова схема

Има много варианти за обзавеждане на малки кухни, чрез които да създадете усещането за простoр в стаята. Най-важното обаче са цветовете! Изберете неутрална цветова схема за вашата малка кухня. И като казваме „неутрална“, съвсем нямаме предвид да използвате само бежово или кремаво. Може да съчетаете например декоративни плочки или мраморен кухненски плот със светлосини кухненски вратички. Идеята на светлите цветове е да не натоварват очите, създавайки усещане за пространство.

#2 Семплият дизайн на малката кухня е по-печеливш

Освен цветовете обаче, от голямо значение при дизайна на малките кухни са материалите и детайлите. Затова, наред с неутралната цветова схема, изберете семпли фронтове (вратички), по възможност с гланцово покритие. В случай че в кухнята влиза слънчева светлина, лъчите ще се отразяват по повърхностите, създавайки усещане за повече пространство. Друго много важно нещо при дизайна на малка кухния са дръжките. Най-добрият вариант е да бъдат използвани така наречените „Push“ механизми (push/touch to open). Те позволяват отварянето на кухненските шкафове и чекмеджета само с леко докосване. Този тип механизми са адски удобни и придават изчистена визия на малката кухня. А колкото по-семпла е кухнята, толкова по-просторна изглежда тя! Този вид механизми са и по-скъпи.

Има обаче алтернатива на „Push“ механизмите – фрезовани дръжки в самите вратички, които представляват жлеб по продължението на вратичката/чекмеджето. Те също не се забелязват и са много предпочитано решение в много проекти за малки кухни.

Отворено чекмедже с видим Push to Open механизъм на Hettich
Източник: Hettich

#3 Заложете на голяма кухненска мивка

В една малка кухня може да няма достатъчно място за съдомиялня, така че е удачно да поставите двойна кухненска мивка. В едното корито може да държите мръсните съдове (на никой не му се мият чинии след вечеря), а другото ще може да ползвате свободно.

В тази връзка, мелницата за хранителни отпадъци върши страхотна работа и е чудесно допълнение към всяка кухня. Предимства на това да имате такъв уред са две. На първо място, запушванията на каналите са много по-редки. Освен това може да смилате органичните отпадъци вместо да ги хвърляте в кофата за боклук, което пък елиминира неприятните миризми.

#4 Изберете точните електроуреди

За да е функционална една малка кухня, то тя трябва да е оборудвана с необходимите домакински електроуреди. Често обаче няма как да да съберем всичко в кухнята. На първо място, за да освободите място за домакински електроуреди, помислете дали не можете да преместите пералнята.

Друг добър вариант е да бъдете практични и да потърсите комбинирани електроуреди. Така например, готварски плот с вграден абсорбатор ще ви спести доста място при обзавеждане на малка кухня. Този електроуред заменя големичкия аспиратор, а освободеното място може да оползотворите като поставите допълнителен шкаф. Друга добра идея е да оставите пространството над котлона празно, създавайки илюзия за повече място.

Кухненски плот и абсорбатор (2 в 1), с поставени тиган и тенджера на котлоните

#5 Заменете трапезната маса с кухненски остров

Поставянето на кухненски остров може да не изглежда като най-добрата идея за обзавеждане на малки кухни. Този вариант обаче е страшно добър ако помещението и по-дълго и тясно. Освен това, може да комбинирате острова с трапезна маса, като така пестите място и отваряте допълнително такова за съхранение на посуда.

Кухненският остров може да бъде изработен по поръчка, като този по-долу, и освен допълнителни чекмеджета и трапезна маса, в острова могат да бъдат вградени и електроуреди, като фурна и котлони.

#6 Обърнете внимание на пода

Заложете на по-интересни плочки за пода! Смелите шарки на плочките разсейват погледа и създават усещане за пространство в стаята. Естествено, кухнята не винаги може да бъде обособена отделно от дневната. В тези случаи различна подова настилка в двете помещения може да не е до толкова подходяща. Затова пък имаме още куп идеи за обзавеждане на малка кухня!

#7 Оползотворете неудобните ъгли в кухнята

Обща черта на всички малки функционални кухни е фактът, че използват по най-удачния начин наличното пространство. Често ъглите в кухнята остават неизползвани, но има подходящи механизми, които могат да го превърнат в практично място за съхранение на по-големите тенджери и тигани.

Ъглово чекмедже на малка кухня
Източник: Blum

#8 Малката кухня трябва да има шкафове до тавана

Както споменахме, важно е в обзавеждането на малки кухни да използвате докрай наличното пространство. Стъпка в тази посока е проектирането и монтажа на шкафове до тавана. Те изглеждат много добре, преди всичко защото не оставят зееща дупка между тавана и горния ред шкафове. Освен че не е много приятно на външен вид, това празно място е и неизползваемо. Именно това прави монтаж на шкафове до тавана добра идея за обзавеждане на малка кухня.

#9 Използвайте отворените рафтове за да разнообразите визията

Шкафовете до тавана наистина дават допълнително място за съхранение и спомагат за проектирането на малка функционална кухня. Но цялото това затворено пространство, особено в малка кухня, може да не изглежда много приятно. Затова е добре да разнообразите визията на кухнята, използвайки отворени рафтове в дизайна. Те ще послужат за да придадат усещане за пространство в малката кухня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.