Икеа пуска на пазара роботизирано обзавеждане - Artisans [Блог]
юни 5, 2019

IKEA пуска на пазара роботизирано обзавеждане

by Косьо Н. in Мебел

Най-големият производител и търговец на мебели в света – IKEA, съвсем скоро ще преобърне пазара. Компанията планира да пусне първата по рода си роботизирана система мебели, наречена Rognan. Тя е разработена съвместно с американския стартъп Ori Living, който специализира в производството на мултифункционални “умни” мебели за малки пространства.

Въпросният модул Rognan се контролира посредством тъчпад и автоматично се придвижва по пода на стаята, разделяйки я на две функционални зони. Rognan е масивен модул, който побира в себе си легло, бюро и диван – мебели, които могат да бъдат разпъвани при нужда. Тази мебел е направена за хора, живеещи в малки жилища, а целта ѝ е да оползотвори максимално наличното пространство. Очаква се модулът да бъде пуснат през 2020 година в едни от най-гъсто населените места в света – Хонг Конг и Япония.

Rognan е разработен на базата на роботизираната платформа на Ori и работи с модулните системи Platsa на Ikea. Системата е съвместима и с осветителната серия Tradfri на шведския мебелен гигант. Според създателите ѝ, Rognan може да спести цели 8 квадратни метра от помещението. Това си е прилична жилищна площ, особено предвид факта, че средната квадратура на жилищата там е едва около 30 квадратни метра.

“Вместо да правим мдебелите по-малки, ние ги трансформираме за да изпълняват функцията, от която се нуждаете в дадения момент,” казва Шон Страун – продуктов разработчик в Ikea. “Когато спите не се нуждаете от диван. Когато ползвате гардероба си не се нуждаете от леглото си.”

Цената на Rognan все още не е съобщена, но предвид партньорството на Ori с Ikea, модулът може да бъде продаван на по-приемлива цена, в сравнение с останалите продукти на американския стартъп.

В Артисанс България все още не сме пробвали да произвеждаме роботизирани мебели, но се справяме отлично с изработката на функционални мебели за малки пространства. Та ако имате нужда от такива, ние сме насреща!

One Comment

 1. Мариана
  21/07/2019 при 16:43

  Здравейте,
  В момента търсим фирма за изработка на кухня и пълно обзавеждане на апартамент във Варна.
  Може ли да сте ни полезни с това?

 2. Lubo
  21/07/2019 при 17:22

  Здравейте,

  Благодарим Ви за коментара. Ще се радваме да бъдем полезни.

  Ще Ви изпратим имейл за да си уговорим среща и да уточним повече подробности.

  Поздрави,
  Любен Денев
  Артисанс България ООД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.