март 21, 2020

Най-добрите съвети за обзавеждане на малко жилище

От Косьо Н. в Дизайн, Интересно

През последните няколко години малките жилища се превърнаха в доста търсен вид имот. Основна заслуга за това до голяма степен имат платформи като AirBnb. Със закупуването на такъв инвестиционен имот обаче идва и моментът с обзавеждането.

За да бъде напълно функционално помещението и в същото време – да изглежда добре, важно е да се обърне внимание на мебелите. А най-добрите съвети за обзавеждане на малко жилище идват от интериорните дизайнери. Ето какво казват професионалистите, с които Артисанс България говори по темата.

Изглед към дневна стая през плъзгаща двукрила врата

Мислете за удобството

Освен че трябва да изглежда добре, едно жилище, разбира се, трябва да бъде функционално и удобно за живущите в него. От друга страна, при малките апартаментите място е оскъдно и трябва да бъде употребено по най-удачния начин. А замисляли ли сте се колко място заема най-обикновената интериорна врата?

Според SBS Design – лидер в производството на врати по поръчка, удачен избор за такъв тип имоти са плъзгащите врати. Плъзгащата врата може да бъде използвана за отделяне на жилището на функционални зони, давайки необходимото лично пространство. Същевременно, при употребата на плъзгащи врати не остават така наречените „мъртви зони“ и пространството в непосредствена близост до вратата може да бъде оползвотворено.

Използвайте цветовете

Използването на подходящите цветове също е силно оръжие при обзавеждането на малко жилище. Знайте, че неизползваната площ на малкото жилище може да бъде сведена до минимум без апартаментът да изглежда претрупан или да бъде нефункционален.

Много е полезно да бъде съставена цветова палитра, която да се използва при обзавеждането на жилището. Арх. Мина Къртова пък съветва да наблегнете на цветовете и контрастите, като по този начин ще разграничите различните функционални простраства в апартамента.

Четки и отворена бака с бяла боя, поставени върху вестник

Мислете за празните пространства

През живота си човек натрупва доста вещи – кои нужни, кои не, няма голямо значение. Факт е обаче, че мястото за съхранението им винаги ни се струва малко. Това важи с двойна сила при обзавеждането на малки жилища.

Колкото и нереално да звучи, във всяко жилище, дори в малките апартаменти, има пространства, които не са употребени по най-добрия начин. Това често става за сметка на други части от жилището, които пък изглеждат разхвърляни. Пример за такива празни пространства, които може да използвате са някои празни стени и ъгли на помещенията.

Едно от най-добрите решения, които може да вземете когато обзавеждате малко жилище, е да изберете мебели по поръчка. Така всяко специфично пространство ще се превърне във функционална зона, която да послужи на желанията и нуждите ви.

Очаквайте още съвети за обзавеждане на малки жилища! Междувременно, разгледайте други интересни и полезни статии в нашия блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.